Jan Noordhuis Ine Koopmans Galerie aan Zee
Kunst in opdracht Route beschrijving Links Contact
Tette Hemminga

TETTE HEMMINGA

SIERADEN

Door de sterke behoefte zich creatief te uiten volgde Tette voor, tijdens en na zijn studie tand-heelkunde, ets- en modeltekencursussen aan diverse academies (Accademia di Belle Arti te Perugia, Italië, en Psychopolis te Den Haag).

De cire-perdue-methode, gebruikt bij het vervaardigen van kronen e.d. gaf hem de eerste mogelijkheid plastisch met metalen te werken, wat hem diverse opdrachten opleverde in de studenten-toneelwereld. De expressiemogelijkheden van bovengenoemde methode bleken hem toch te beperkt en in 1984 besloot hij weer cursussen te gaan volgen aan de Vrije Academie in Den Haag. Uit onvrede met het daar gevoerde beleid, en geen behoefte voelend "opnieuw het wiel uit te moeten vinden", volgde Tette vanaf 1988 3 jaar lang de avondopleiding tot edelsmid in Schoonhoven, voornamelijk om zijn techniek te verbeteren. Daarna werkte hij jaren aan de "Breston Academie Scheveningen".

Meestal ligt aan het werk een idee of gedachte ten grondslag. Bij voorkeur werkt hij met Metalen gecombineerd met alle mogelijke andere materialen, zoals geslepen of ruwe Stenen, Textiel, Kunststof e.d., waarbij hij tracht de gekozen materialen elk afzonderlijk tot zijn recht te laten komen en ze tevens als combinatie een evenwicht te laten zijn, dus zonder dat er sprake is van dominantie. Als uitgangspunt wordt b.v. de steen genomen, waarbij de karakteristieke vorm en kleur medebepalend is voor de keuze van de metaalsoort. Allereerst worden ruwe schetsen op papier gezet, welke meer als geheugensteuntje dienst doen, dan als aanzet tot een definitief, geschilderd ontwerp. Dit laatste is van nut als er sprake is van een opdracht. De opdrachtgever kan zich zo een goed beeld vormen van een sieraad, zoals het er uiteindelijk gaat uit zien. Voor Tette zelf is dit minder belangrijk. Tussen de eerste schets en het beginnen met het daadwerkelijke smeden is in gedachte het werkstuk al gevormd. Het zeer visueel ingestelde geheugen is daarbij een bijzonder prettige hulp. Ook de maatvoering gaat vaak volledig op het gevoel, om het werk zijn plasticiteit te laten behouden en de vormgeving niet te ontkrachten door vastgestelde maten. Het is heel opwindend voor hem in alle stadia van het werk de in gedachte gemaakte vormgeving langzaam tastbaar te zien worden. In het vrije werk is Tette soms met 3 a 4 sieraden tegelijk bezig, zonder dat een tekening is gemaakt en zonder dat een gram metaal is gebruikt. Het in zijn geregistreerde meesterteken voorkomende plompeblad staat symbool voor zijn friese "roots".

Als werkend lid van de "Kunstkring 88 Duin- en Bollenstreek" heeft Tette zijn atelier aan huis en is zijn werk, buiten regelmatige exposities in binnen- en buitenland , permanent geexposeerd in "Galerie aan Zee" van Ine Koopmans.

Exposities:
Utrecht, Dentart
Gravenhage van Stockum
Brussel, Residentie der Ned. Vertegenwoordiging bij de Europese Unie.
Nieuwegein, Dental Union
Amsterdam, Delta Lloyd
Brussel, Association "Femmes d'Europe"
Warmond, Galerie "het Oude Raadhuis"
Utrecht, AMEV-galerie "Exponent"
Voorburg, Galerie "de Tobbe"
Noordwijk, Kunsthal, Museum "Oud Noordwijk"
Valkenburg, Galerie Rosier, expositie "Jerusalem 3000"
Amsterdam, Arts Place, Galerie Orangerie '97
Amsterdam, Amstelpark, Midzomermanifestatie "Cultuur-Natuur"
's Gravenhage Expositie "Sociaal Economische Raad"
Scheveningen Kurhaus, Northsea-Lifestyle
Amsterdam Arts Place, Galerie Orangerie '98
Scheveningen Jubileumtentoonstelling "Breston Academie Scheveningen"
's Gravenhage Holland Art Fair '99
Rijnsburg Oranje-expositie '99
Hazerswoude Galerie Laerken
Luxemburg Residentie der Nederlandse Ambassadeur in Luxemburg
Amsterdam Arts Place, Galerie Orangerie 2000
Warmond Galerie Henk Pruijsen
Amsterdam Artsplace-Orangerie 2001
Noordwijk "Galerie aan Zee"
Amstelveen Amsteleiland kunstroute
Delft "De sigarenfabriek"
Lisse "Huize Dever"Copyright © 2005 Galerie aan Zee - Webdesign by DeepSea.nl