Jan Noordhuis Ine Koopmans Galerie aan Zee
Kunst in opdracht Route beschrijving Links Contact
Jan Noordhuis - Biografie

Jan Eelse Noordhuis - Biografie

Jan Noordhuis volgde de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten ( tekenen, schilderen, etsen, lithografie) en een tekenopleiding aan de Koninklijke Academie, beiden gevestigd in Den Haag ( 1968 - 1974 ). Als kind al was hij gefascineerd door oude verweerde materialen als zeildoek, verschoten jute, aangetast ijzer en lood. Hij houdt van oude visserijplaatsen en havens. Uren dwaalt hij daar rond en verzamelt de materialen die in iedere haven voor het oprapen liggen. Stukken touw, zeildoek, netten, ijzer en andere vondsten neemt hij mee naar huis en begint deze materialen te verwerken in zijn schilderijen.

Hij is nog jong als de gemeente Katwijk begint met het aankopen van zijn werk. In deze periode maakt hij ook krijt - en pen tekeningen van koeien en stieren en gaat hij regelmatig naar Leiden om schetsen te maken op de veemarkt. Deze tekeningen zijn sterk van lijn en prachtig van compositie. Het werk uit deze periode is nog steeds te zien in het gemeentehuis, de brandweerkazerne en in diverse andere overheidsgebouwen in Katwijk.

Jan richt een kunstenaarscollectief op in een tijd dat het moeilijk is atelierruimte te vinden ( 1973 ). Het is een groep van zes kunstenaars uit verschillende disciplines. Ze zijn op zoek naar een pandje en kloppen bij de gemeente aan met het verzoek hen te helpen aan werkruimte. Zo ontstaat de naam van de groep "het Pandje". Meermalen moet de groep wijken voor bouw - en sloopplannen en valt uiteindelijk als collectief uiteen. Jan vindt zijn eigen atelier ruimte ( 1987 ) en legt zich steeds meer toe op materieschilderijen. Daarnaast maakt hij etsen van Katwijkse taferelen om op die manier aan geld te komen. Hij start een kleine galerie waar deze etsen te koop zijn en kan zich, vooral in het zomer seizoen, verheugen op een behoorlijke belangstelling.
Het thema van de mummies raakt hem, na zijn veelvuldige bezoeken aan het Oudheidkundig Museum in Leiden. Meer en meer laat hij zich inspireren door de mystiek van de oudheid, de vergankelijkheid en oude culturen. Na de periode waarin materie de kern vormt voor het maken van schilderijen en waarbij het materiaal de vorm en de compositie bepaald, past hij nu materie toe in schilderijen die meer figuratief zijn en die Egyptische, Afrikaanse en mythische taferelen als onderwerp hebben. Oude ingangen van graven en tempels schildert hij, boten die mensen overzetten van de ene wereld naar de andere. Steeds vaker: mens- en dierfiguren zoals je die tegenkomt op oude rotstekeningen, of gestileerde Afrikaanse schilderingen.

De materiaal keuze wordt gaandeweg subtieler. Waar eerst zeildoek, sloten, grote stukken ijzer, gespen en riempjes gebruikt werden, wordt nu steeds meer gebruik gemaakt van kleine vondsten, koper, ijzer, zink, marmerslijpsel, hout, riet. Collagetechnieken en tekening worden ingepast in een schilderij met olieverf of acryl. Ook oude gebouwen en woonvormen inspireren hem. Gevels, torens en poorten verschijnen op het doek. Na jaren schilderen op paneel, wordt nu opnieuw op linnen gewerkt. Jan werkt heel gelaagd. Door zijn drang om te creëren is het moeilijk voor hem om te stoppen met het werk dat hij onder handen heeft. Zo ontstaan schilderijen waarin steeds weer nieuwe aspecten te ontdekken zijn. Zijn grafische achtergrond verloochent hij niet. Hij verwerkt soms kleine etsplaatjes en krast afbeeldingen of lijnen in het schilderij.
De grotere stukken materie zoals leisteen, stukken rots, marmer en grotere ijzer vondsten gebruikt Jan nu om objecten mee te bouwen.

In 2000 besluiten Jan en zijn partner Ine Koopmans, hun woonhuis om te bouwen tot galerie. De galerie staat in Noordwijk aan Zee, Oude Zeeweg 40. Natuurlijk onderhoudt Jan de contacten met de galeries die zijn werk in stock hebben en exposeert hij regelmatig in binnen en buitenland, maar deze exposities laten altijd recent werk zien, terwijl in de eigen galerie ook ouder werk aanwezig is, waardoor de bezoeker kennis kan nemen van verschillende perioden en ontwikkelings fasen. Jan blijft zijn atelier in Katwijk trouw. Hij heeft de rust en de ruimte nodig om de schilderijen te maken zoals hij dat doet, in zijn eigen wereld. Hij is een gedisciplineerd werker, die iedere dag naar zijn atelier moet. Na ruim dertig jaar beeldend kunstenaarschap is hij een meester in materie geworden. Hij weet als geen ander hoe ver hij in zijn werk moet gaan om de perfecte balans te bereiken.

 


Copyright © 2005 Galerie aan Zee - Webdesign by DeepSea.nl