Jan Noordhuis Ine Koopmans Galerie aan Zee
Kunst in opdracht Route beschrijving Links Contact
  Bob Ross Workshop

Schilderen als Bob Ross, een hype??

Steeds vaker hoor je dat schilderen volgens de Bob Ross methode een hype is. Kunstenaars in Amsterdam schijnen, na een dag hard werken in hun atelier, te relaxen bij de buis en te genieten van het half uurtje schilderen met Bob Ross. Ook nachtbrakers en feestbeesten willen de uitzendingen niet missen. Helaas zijn de uitzendingen in onze regio op dit moment (nog) niet te zien. Toch zijn deze TV programma’s het meest herhaald en de best bekeken programma’s ter wereld. Geen wonder, zijn stem geeft je een gevoel van ontspanning en zonder zichtbare moeite tovert hij kleurrijke landschappen op het doek. Wanneer hij zijn eerste streek op het doek zet, wil je gewoon weten hoe het verder gaat, wat dit voor schilderij gaat worden en of het hem weer zal lukken het binnen een half uur op het doek te krijgen. De rust die hij uitstraalt wordt nog versterkt door een vaste camera opstelling. Bob Ross is dood, maar… leve Bob Ross.
De Amerikaan overleed tien jaar geleden, maar zijn visie op schilderen, “the joy of painting”, de methode die aantoont dat iedereen kan schilderen, werd voortgezet door de Bob Ross company.

Wereldwijd zijn er zes “Bob Ross masters” die bevoegd zijn om leraren op te leiden, zodat zij na het behalen van hun certificaat de methode door kunnen geven aan hun cursisten. Ine Koopmans uit Noordwijk is één van de “CRI”S” (certified Ross instructors). Sinds 1999 geeft zij workshops landschap schilderen, veelal vertaald naar het Nederlands landschap en het palet aangepast aan de kleuren zoals je die in onze landschappen ziet. Aanvankelijk wilde zij Bob Ross docent worden om de methode te gebruiken bij haar werk als creatief therapeut, maar gaande weg begon zij ook workshops te geven in haar atelier aan de Oude Zeeweg in Noordwijk, om aan de vraag te kunnen voldoen. Naast landschappen geeft zij nu ook bloemen workshops.

“Het is een geweldige methode voor amateurs, waarbij mensen die nog nooit geschilderd hebben, aan het eind van de dag met een olieverf schilderij naar huis gaan. De methode is gebaseerd op de zo genoemde “nat in nat” techniek. Waar je bij de traditionele olieverfmethode laag over laag werkt en de verf tijd nodig heeft om tussentijds te drogen, kun je bij deze methode door schilderen. Spectaculaire luchten, schitterende wolkenpartijen, natuurgetrouwe landschappen, zonnebloemen, irissen,violen, rozen, alle denkbare composities kunnen op het doek verschijnen”.

Ine Koopmans begeleidt haar cursisten stap voor stap. Alles wordt voorgedaan en alhoewel het onderwerp voor iedereen hetzelfde is, zijn de schilderijen aan het eind van de dag toch verschillend. Natuurlijk, want schilderen heeft net als tekenen, een eigen handschrift. ”Het gaat om de methode, wanneer je het maniertje beheerst, kun je ook je eigen vakantiefoto’s na schilderen, of je eigen lievelingsbloem. Anders dan de meeste docenten gaat Ine, vanuit haar achtergrond als beeldend kunstenaar, meer in op de techniek, het hoe en het waarom, hoe zit dat met perspectief en hoe krijg je diepte? Ook kleur gebruik en het mengen van kleuren komen aan de orde. Schilderen is een kwestie van leren kijken, leren begrijpen hoe iets in elkaar zit en met de Bob Ross methode als uitgangspunt, wordt het schilderen makkelijker gemaakt”.

De workshops beginnen om 10.30 uur en om 16.30 uur zijn de schilderijen klaar. De groepen zijn klein, maximaal 6 personen, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt. Mensen kunnen zich individueel opgeven of komen met een groepje: vriendinnen, collega’s, vrijgezellen, zussen en broers, het maakt niet uit, een workshop wordt gegeven voor minimaal 4 en maximaal 6 mensen in het atelier. Voor grotere groepen en bedrijfsuitjes worden speciale arrangementen gemaakt op een andere locatie.

In het atelier zijn alle Bob Ross materialen te koop. U kunt een bestellijst aanvragen (tel: 071 3610595)

Copyright © 2005 Galerie aan Zee - Webdesign by DeepSea.nl